Artificial creativity is niet je grootste concurrent. Het is je grootste kans

, , , ,
Het woord 'Gedoe' Daarnaast een pictogram van een smartphone waarop je een afbeelding van een zwaan ziet die met Midjourney is gemaakt

‘Ik heb een leuke bot ontdekt, mam.”

“Vertel.”

“Je zegt een paar woorden en dan krijg je bijvoorbeeld een foto van een Stormtrooper met de snavel van Donald Duck.”

Dat moet ik zien.

“Swan, cloud, sky, green, bike”, zeg ik. Zoon klopt het in op zijn mobiel en binnen 30 seconden krijgen we dit:

4 verschillende plaatjes bestaande uit de vormen van een zwaan, wolken en lucht tegen een groene achtergrond

Gegenereerd met Midjourney, door Sabine Schippers en Zoon I

En meteen denk ik het ergste.

Als creativiteit wordt overgenomen door bots, wat hebben wij als menselijke creatieven dan straks nog te doen?

Want weliswaar zonder bike, maar wow: voortaan heb ik in een paar seconden, hoppakeetje, een uniek plaatje bij mijn blogs. Nooit meer uren struinen door Unsplash voor een beeld dat het toch niet helemaal is.

Eindelijk kan ook ík iets aan branding gaan doen. Geen grafisch vormgever, fotograaf of illustrator nodig.

Ik schrik van mezelf

Ik, met mijn aangeboren afkeer van digitale tools. Mijn mobiel bevat alleen de basics, zoals de app van de supermarkt, LinkedIn en teletekst. Dat laatste zegt genoeg. Maar meer nog schrik ik vanwege het gemak waarmee ik de waarde van menselijke creativiteit aan de kant schuif.

“Laat die app nog eens zien.”

“Het is geen app, mam. Ik doe het in Discord, want het is een bot”, klinkt het vermoeid.

Ai, ik voel me oud. Out of touch met wat tegenwoordig de echte wereld blijkt.

Een rondje zoeken laat zien dat artificial creativity in opkomst is.

“Computers componeren muziek, bedenken recepten, maken visuele kunstwerken en tappen zelfs moppen”, lees ik op de site van Stichting Academisch Erfgoed. En op Appsumo.com kun je alles aanschaffen wat je ondernemershartje maar begeert.

Ook een teksten-generator als Copy.ai, Texta.ai, WordHero, Jasper en Hoppy Copy.

Wat staat je als tekstschrijver, vormgever of fotograaf te doen nu artificial creativity in opkomst is? Hoe versla je deze concurrent?

Het zal ongetwijfeld waterdichte teksten opleveren qua seo en structuur. Maar ik heb een van de demo’s van Copy.ai bekeken en míj lijkt het een hoop gedoe.

Een hoop gedoe voor iets dat je rechtstreeks uit je eigen brein kunt genereren

Plus: jee, nog meer meuk online, ik kán niet wachten.

En dan, tussen al die meuk, is daar ineens jouw mening.

Jouw stijl.
Jouw creatie.
Jouw kijk op iets.
Met jouw ziel erin.

Wat dat bij mensen losmaakt…

Kunstmatige creativiteit wint het niet van kunst en ambacht.

Aandacht voor datgene wat je creëert —tekst, tekening, foto, maaltijd, muziek—  wordt altijd (onbewust) herkend en gewaardeerd. Misschien niet door zoekmachines, maar daar maken we het niet voor. Dus nee, artifical creativity is niet je grootste concurrent. Het is je grootste kans.

Want jij kunt écht intelligent creëren

Met je eigen unieke ervaringen en waarnemingen trek je nieuwe parallellen, leg je nieuwe verbanden, bedenk je nieuwe metaforen. Zo geef je anderen iets wat er nog niet is. Zo neem je ze mee en win je hun hart.

5 antwoorden
 1. Karolina
  Karolina zegt:

  volgens mij het was copy.ia en toen ik zag wat er uitkwam, ben ik volledig opnieuw begonnen. meest generieke tekst ooit, met structuur zonder enige karakter

  prompt is dat tekstje die je invoert: cat in a hat on a swing

  Beantwoorden
 2. Sabine Schippers
  Sabine Schippers zegt:

  Blij dat jij het ook niet als een bedreiging ziet, Karolina. Welke tekstgenerator had je geprobeerd? En ja, ik weet zeker dat jij dat zelf vele malen beter kunt, met jouw creatieve brein. Wat bedoel je met prompt?

  Beantwoorden
 3. Karolina
  Karolina zegt:

  een vergelijkbare vraag is ook aan mij gesteld: ben je niet bang voor al dat ia

  ik denk dat vooral stockfoto’s websites en stockillustraties in eerste instantie een klap gaan krijgen.

  Ja, die tekstgenerators heb ik ook geprobeerd en toen ik begon te lezen wat er uitkwam dacht ik: ik heb hier totaal geen zin in. Laat staan de lezer.

  Met die plaatjes en foto’s gaat het ook niet anders worden. Ja, je kan in een handomdraai een illustratie of een foto genereren maar de prompt is nog steeds het meest belangrijke en als die matig is… kan er een prachtig beeld van een matig idee gegenereerd worden

  Beantwoorden
 4. Dave ZZP-Website.nu
  Dave ZZP-Website.nu zegt:

  Hoi Sabine,

  Wat een leuk artikel. Ik kwam het tegen via je nieuwsbrief, stoer videootje trouwens van zwemmen in Freibad Tivoli; wow vlinderslag! En op een prachtige plek!

  Het zet mij ook wel aan het denken. Laatst heb ik een Duitse film gezien genaamd ‘Ich bin dein Mensch’, wat ook gaat over artificiële intelligentie. Als je die film nog niet hebt gezien en dit soort onderwerpen interesseren je, dan zou ik hem van harte aanraden. Ten eerste is het een hele leuke film (vond ik). Maar ten tweede zet het je echt aan het denken over artificiële intelligentie; net als jouw artikel hier.

  Dit soort ontwikkelingen laten je nadenken over wat het betekent om mens te zijn. Wat is daar nu de essentie van? Moeilijke vraag waar ik nog geen antwoord op heb, maar dit soort artikelen openen wel de discussie erover.

  Dank je : )

  Dave

  Beantwoorden
  • Sabine Schippers
   Sabine Schippers zegt:

   Ik heb meteen de trailer bekeken, ik ga de film zeker kijken, dank voor de tip, Dave. Als het al kon…, we hoeven geen sluitende antwoorden te vinden op zulke vragen, maar erover blijven nadenken kan alleen maar goed zijn.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *