12 boeken die mijn leven leuker hebben gemaakt

,
Het woord 'leesvoer'. De o is een eenvoudige illustratie van een sushi die met eetstokjes wordt opgepakt

Ik wilde mijn gedachten over deze boeken uitgebreid voor je op papier zetten. Maar zoals elk jaar heb ik pre-vakantie stress. Dus het wordt wat korter, want ik wil je deze titels toch even meegeven. En ik hoop dat je voor jouw vakantie nog tijd hebt om er één of twee te kopen of te lenen bij de bieb.

Boeken over schrijven

1. Several short sentences about writing – Verlyn Klinkenborg

Mijn favoriet. Het is net als op het vwo, toen ik alles arceerde omdat ik niet kon beoordelen wat het allerbelangrijkste was. Kijk maar hoe mijn exemplaar eruit ziet. Dat krijg je ervan als de schrijver alleen zinnige zinnen schrijft over zinnen die zin hebben.

2. De regels van Roze – Merel Roze

Gaat mee in mijn koffer dit jaar, maar ik kan er nu eigenlijk al niet vanaf blijven. Ook een feest als je al kan schrijven. Koop het rechtstreeks bij Merel.

Boek van Merel Roze: de Regels van Roze.

3. Over leven en schrijven – Stephen King

Ik vind de verhalen van Stephen King te griezelig voor woorden. Ik durf zelfs de kaft van een King-boek niet aan te raken. Onlangs probeerde ik toch De Scherpschutter te lezen. Even doorbijten, Bien, vond ik. Maar op pagina 5 zat ik al te trillen en wist ik niet hoe snel ik het boek weer moest inleveren.

Dus daarom duurde het jaren voordat ik nu toch eindelijk zijn bejubelde boek over schrijven bij de bieb heb geleend. Een beduimeld ding en ik hoop dat het geen bloedvlekken zijn. Maar gelukkig, dit kan ik aan.

Update volgt als ik het uit heb.

4. 100 ways to improve your writing – Gary Provost

Hierin staat de befaamde alinea over ritmisch schrijven:

“This sentence has five words. Here are five more words. Five-word sentences are fine. But several together become monotonous. Listen to what is happening. The writing is getting boring. The sound of it drones. It’s like a stuck record. The ear demands some variety. Now listen. I vary the sentence length, and I create music. Music. The writing sings. It has a pleasant rhythm, a lilt, a harmony. I use short sentences. And I use sentences of medium length. And sometimes, when I am certain the reader is rested, I will engage him with a sentence of considerable length, a sentence that burns with energy and builds with all the impetus of a crescendo, the roll of the drums, the crash of the cymbals–sounds that say listen to this, it is important.”

5. A self-help guide for copywriters – Dan Nelken

Geweldige uitleg over het creatieve proces. Dat vind ik het leukste aan dit boek. Maar als je echt killer-headlines wil schrijven? Dan is dit boek onmisbaar voor je. Op de achterflap staat dat het ook geschikt is voor mensen die copywriters haten, omdat je na het lezen precies kan aanwijzen waar ze steken laten vallen. (Dus lees het toch maar niet.)

6. Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum – Sjoerd Kuyper

Het Droste-effect, maar dan in tekst. Meneer Droste is nachtwaker in het Kinderboekenmuseum en besluit een boek te schrijven. Maar dat is moeilijker dan hij denkt. Zijn kleinzoon Tiuri schakelt hulp in van een schrijver. Die zegt dingen als:

“Op school kun je beter geen fouten maten in taal, maar als schrijver maakt het geen mallemoer uit. Als je verhaal maar goed is.”

Boeken die je aan het denken zetten

5 boeken half over elkaar heen: Sum - David Eagleman Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum - Sjoerd Kuyper How to live - Derek Sivers The courage to be disliked - Ichiro Kishimi and Fumitake Koga The essential I Ching - Kari Hohne

7. Sum (forty tales of the afterlife) – David Eagleman

Onvergetelijk en briljant. 40 fictieve korte verhalen over wat er gebeurt als je dood gaat. Het eerste verhaal vergeet je nooit meer.

“In the afterlife you relive all your experiences, but this time with the events reshuffled into a new order: all the moments that share a quality are grouped together. <..>. For five months straight you flip through magazines while sitting on a toilet.”

8. How to live (27 conflicting answers and one weird conclusion) – Derek Sivers

Derek schreef dit boek, geïnspireerd door Sum. Wat is waar? En wat niet? Het boek zet je soms bewust op het verkeerde been. Lees het rustig, zin voor zin. Je koopt het op zijn site. Dat kan ook als e-book en audio-book. Hij heeft het zelf ingelezen en dat is leuk.

9. The courage to be disliked – Ichiro Kishimi and Fumitake Koga

Gesprek tussen een filosoof en een jonge man. Gebaseerd op de theorieën van Alfred Adler, een rivaal van Freud. Ik heb meer zelfvertrouwen sinds ik dit boek las.

10. The essential I Ching – Kari Hohne

Dit is niet de bekendste uitgave van de I Ching, maar wat mij betreft wel de meest toegankelijke. Ik las een paar jaar geleden elke dag in dit boek. Ik raadpleegde het niet als orakel. Voor mij geen gedoe met muntjes of stokjes, maar gewoon bladeren en kijken waar je oog op valt, dat lezen en op je in laten werken. Absoluut levensveranderend.

En dan nog een boekentoetje: mijn guilty pleasures

Deze heb ik gekocht en meer dan eens gelezen. Als volwassen vrouw zou ik dat misschien niet hardop moeten durven zeggen, laat staan zwart op wit zetten, maar ik zit er niet mee. Ze zijn gewoon echt goed geschreven.

11. Twilight Saga – Stephanie Meyer

Je kunt het natuurlijk geheim houden, dat je dit leuk vindt. Maar op vakantie kent toch niemand je.

12. Sookie Stackhouse novels (alle 13 delen + short stories) – Charlaine Harris

Sookie is mijn absolute heldin. Ze is grappig, dapper en ze accepteert haar gebreken. Zo heeft ze geen spijt van de manier waarop ze eindelijk van Debby Pelt afkomt (en een heel stel andere creatures).

Die Charlaine is een schrijfgodin.

De boeken van The Twilight Saga en alle Sookie Stackhouse novels in mijn boekenkast.

4 antwoorden

Plaats een Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *