Ik wil een hobby (plus 31 ideeën ter inspiratie voor jou)

,
Denkwolk met pictogrammen van fotocamera, wol met breipennen, ukelele, gereedschapskist en een schilderspalet. Daarnaast staat het woord: hobbystress

34 vijgen hangen te rijpen in onze tuin.

Althans, dat deden ze. Want het is eind november en de vijgenboom is in een week tijd verschrompeld. De vruchten, nog groen, zijn verloren. Als ongeboren puppy’s. Had ik iets kunnen doen om dat te voorkomen?

“Ik zou me kunnen verdiepen in het moestuinen”, zeg ik.

De-man-die-mij-snapt laat zijn krant iets zakken en kijkt me aan.

“Nee, je hebt gelijk, dat is niks voor mij.” Ik krijg al rugpijn als ik naar een zak aarde kijk.

Trouwens, hij is degene die de tuin doet. Hij koopt biologische geteelde plantjes, hij wipt tuintegels, hij creëert een mini-oase voor de bijen, hij oogst de krieltjes. Ja, dat kan allemaal gewoon in een achtertuintje in Osdorp.

“Of zal ik een buurtboekenkast maken?”

Man heeft meer hobby’s dan ik pepernoten in mijn mond kan proppen.

2 foto's van een bureau vol met spullen, waaronder een drukpers, houtsnede, verfroller, glasplaat met rode verf. Bijschrift: Daarom droomt man van een atelier

Hij tekent, schildert en gutst. Hij zit op pianoles, hij kookt Mexican streetfood en hij tuiniert dus. Dan zijn er nog de cursussen en workshops. Denk fotografie, barista, pizza bakken.

En hij is nog niet eens met pensioen.

Ik wil ook een hobby.

Maar ik toonde weinig talent in de keramiek-workshop

Bij Houten Speelgoed Maken had ik na 5 lessen alleen nog maar een rechthoek en een driehoek gezaagd. En ook al zing ik in de auto uit volle borst mee met Brick House van The Commodores, ik heb bepaald geen zangstem. Vraag mijn zoons maar.

In de opleiding tot sportmasseur daarentegen won ik The Classic Collectors Edition van Gray’s Anatomy en (yeah!) het boekje Partieel Immobiliseren met Tape. Ik dacht iets te hebben en pakte door met shiatsu en stoelmassage.

Het beklijfde niet. Ik ontvang liever massages dan dat ik ze geef.

Dat schiet niet op.

Ik duik in de archieven

Opa en oma Schippers maakten poppenhuizen.

Poppenhuis van opa & oma Schippers

Opa was de timmerman en maakte het huis en de meubeltjes. Oma deed het handwerk. Zij kon breien met 450 correcte aanslagen per minuut: tikketikketikke. Ze kleedde de popjes aan en gaf ze haar van schapenwol dat ze uit het prikkeldraad langs de wei had geplukt.

Mijn andere oma kookte: siokee, bubur ayam, pastel tutup, pangsit, bumbu rudjak en ga zo maar door.

Foto van mijn oma die loempia's bakt in de wadjan. Daarnaast bijna dezelfde foto van mij. Bijschrift: Loempia's bakken leerde ik van oma Non.

Op mijn 16e verjaardag bakte ze loempia’s voor al mijn vrienden. Ik had verrassend veel vrienden in die tijd.

Mijn vader heeft een elektronica-lab op zolder.

Foto van mijn vader mijn zoon in het elektronica-lab van mijn vader

Dat is de Jamin voor de elektronica-fan. Waar je ook maar kijkt, zie je meetapparaten, kabels, breadboards, snoeren, tangen, pincetten en crimps en jumpers in alle kleuren van de regenboog.

Mijn tante Dini haakt. Knuffels, mutsjes voor de winter en kippetjes voor Pasen.

Geel, gehaakt kippetje. Bijschrift: Gehaakt kipje van tante DiniIs ie niet fotogeniek?

Zoon I speelt piano en maakt beats.

Op een bureau staat een computer met daarnaast 2 geluidboxen. Op het scherm staat het programma FL Studio open.

Hij is heel handig met het programma FL Studio. Zelf kan ik net aan een video of audio trimmen, dus ik heb hem alvast een stageplek aangeboden in mijn toko.

En mijn zwager tekent. Niet zomaar wat. Dit werk:

Muurillustratie door Henry Wassink

Met zoveel creativiteit om me heen en in de aderen moet ik toch een hobby kunnen vinden?

Ik ga ik in rap tempo (ja, ik kán snel zijn) een aantal opties af.

Misschien heb jij een extra kamer over voor een:

 • werkbank met gereedschap
 • drumstel
 • spinnewiel
 • doka
 • zeepziederij

Ik heb die luxe niet. Maar er zijn natuurlijk ook mogelijkheden buitenshuis:

 • Je kan de natuur in met een camera.
 • Je kan op salsa gaan.
 • Of op ukelele-les.

Later als ik met pensioen ben, run ik net als mijn moeder de lokale majong-club. Maar nu wil ik mijn hobby in mijn eentje en thuis kunnen doen.

Tot slot moet een hobby mijn ik-beeld overeind houden. Ik ga daarom niet:

 • kralen strijken
 • mandala’s tekenen
 • leren grunten

Het wordt… sumi-e (Japans inktschilderen)

Ik schrijf me in voor een jaarcursus, ik investeer in de 4 schatten en ik pak de penseel op.

Dat is nu bijna 2 jaar geleden.
Maar het voelt nog steeds niet als een hobby.

Ik moet me ertoe zetten. Ik zweet en ik vloek.

Mijn pioenroos op rijstpapier is een mascara-huilbui in een zakdoek. De bloesem in mokkotsu-stijl doet denken aan een bloedneus. En mijn orchideeën lijken op aliens.

De losse streken zijn wel leuk om te oefenen. Ik heb vellen vol bamboeblaadjes, rietstengels, vissen, takken en pepertjes. Als ik die maak, ga ik erin op. Mogelijk heb ik de grens van mijn artistieke talent daarmee bereikt. Het levert in elk geval uniek inpakpapier op.

Soms, soms zit ik niet te zweten en te vloeken. Dan pakt een werk ineens aardig uit.

Bamboe met vissen. Sumi-e werk van Sabine Schippers. Bijschrift: heel soms pakt een werk aardig uit.

Maar meestal is het dus meer zo:

Sumi-e werk van Sabine Schippers. Poging tot een pioenroos. Bijschrift: Een mascara-huilbui in een zakdoek (a.k.a. mijn pioenroos)Ik kan altijd nog overstappen op origami.

Precisiewerk.
Lekker.

Hoe zit het met jou?

In dit blog zitten 31 ideeën ter inspiratie voor een hobby of your own. Of heb je al een fijne hobby? Zet het in een reactie hieronder en geef andere lezers nog meer inspiratie.

31 antwoorden
 1. Merel
  Merel zegt:

  Leuk onderwerp zeg dit. Mijn moeder is ook zo’n creatieve net als jouw oma, alles kan ze maken. Nu is ze bezig met kleinschalige huisjes voor kerst, waar je zin lichtje in kan doen. Ze wonen in de buurt van Haarlem maar de huisjes staan door het hele land, zelfs in Friesland (ik mocht bezorger zijn 🙄). Alhoewel ik hou van sieraden maken of “oogkussentjes” fabriceren – liefst met mooie Japanse stoffen – ben ik het liefst buiten. Gister was ik bij een manege in Bentveld en welde er weer de behoefte op om massage te geven aan paarden. Dit is ergens een nutteloze hobby want als een paard vrij in de wei staat, hoeft ie helemaal geen massage. 🤷‍♀️ Maar toch… het contact tussen mens en dier fascineert me enorm. Het is mooi als een hobby je een gevoel geeft van “ja”. Ik gun dat ook voor jou want het is inderdaad leuk om iets te creëren. Ik heb je stukje in ieder geval met plezier gelezen!

  Beantwoorden
 2. Lieke
  Lieke zegt:

  Ik zeg altijd maar zo, lezen is ook een hobby 😁👍
  Kan gewoon vanaf de bank, in je bed, op de wc, in bad, op het strand, in de trein.
  Je hoeft er niet elke week voor ergens naartoe en bent er niet elke week een hele avond mee kwijt. En je kunt direct beginnen!

  Beantwoorden
   • Lieke
    Lieke zegt:

    Ja, dat is ook wel zo. Ik zing bij een popkoor (Guilty Pleasures) en ik doe aan tapdansen. Ook ben ik per ongeluk (echt geen idee wanneer dat gebeurd is en waarom!) sporten leuk gaan vinden. Maar lezen blijft toch wel mijn favoriet. Ik heb de afgelopen dagen met plezier meegedacht en geknutseld met de surprises van de kinderen.

    Beantwoorden
 3. Karolina
  Karolina zegt:

  O jeej… mijn aller recente hobby is, dit gaat zo raar klinken, Macgyver-en.

  Mijn oma haatte het want het is altijd houtje-touwje, ziet er niet uit en wat moet je ermee. Not to mention, zo weinig mensen doen het tegenwoordig dat je direct als heel raar bestempelt wordt. (Waarom zit je zo te kloten, waarom ga je gewoon niet naar een winkel en haal je het voor 10 euro?) Maar er gaat natuurlijk niet om de looks in Macgyver-en maar over snelle en doeltreffende oplossing met dingen die je al hebt. Je kan daar een ton aan idealen hangen, het meest belangrijke voor mij is – zelfstandigheid, creativiteit en nieuwe kennis.

  Wat ben ik aan het Macgyver-en? Zo veel mogelijk – cosmetica (creme, zeep), schoonmaakproducten, eigen fitnes routine, nu ben ik mijn barefeet hardloopshoenen aan het Macgyver-en. Prototype had issues en valt na 22km langzaam uit elkaar, dus het is tijd voor verbeteringen.

  Het gaat niet om perfectie bij deze hobby. Het gaat niet om meer spullen te kopen om te knutselen (die heb ik echt al genoeg thuis liggen en ik heb mezelf een verbod gelegd op deze inkopen). Het gaat om oplossingen te vinden.

  Beantwoorden
 4. Dini Huising
  Dini Huising zegt:

  Hoi Sabine,
  Wat een leuk onderwerp. Je oma Sien hkon zo goed breien, hoeveel poppen en beestjes ze wel niet heeft gemaakt…geweldig vond ik dat!
  Van smurf tot clown, zo knap!
  En nu ben ik oma en haak. Knuffels en mutsjes voor de winter en nog veel meer…
  En ik mozaïek ook, van scherven wéér iets leuks maken bv: huisnummers of leuke bloempotten en vorig jaar heb ik een kerstboom gemozaïekt, ja echt!
  Beeldhouwen vind ik ook heel leuk,hobby’s? Zat!!!! Nou Sabien ik kan het doen, tijd voor alles als je 75 jaar bent 🤣
  Wie weet wat er nog op jouw pad komt he?
  Dag meidje, liefs van je tante Dini

  Beantwoorden
  • Sabine Schippers
   Sabine Schippers zegt:

   Ik wist dat jij zou reageren, Dini, dat kon niet anders 🙂 Ja, geweldige oma. Ik vond de engeltjes in de kerstboom ook zo leuk. Jij maakt ook de leukste dingen, een inspiratie. Ik ben niet zo handig als jij en oma. Maar gelukkig heb ik wel het creatieve gen.

   Beantwoorden
 5. Tamara
  Tamara zegt:

  Ik heb gretig gelachen om je “Mijn pioenroos op rijstpapier is een mascara-huilbui in een zakdoek”. Wat een treffende beeldspraak. Het was precies zoals ik het me tijdens het lezen voorstelde haha.
  Ik heb ook een caroussel aan hobby’s en het wisselt. Ik kan ook enorme aanvallen hebben, en dan koop ik ineens een Italiaanse kustplaats met verven op nummer. Het is nog niet af!

  Maar, recent heb ik het groter aangepakt. Al jaren droom ik van meer kennis over interieur styling en ontwerp dus ik heb me op een heuse vakopleiding ingeschreven! Zin in!

  Heb jij… bloemen vilten al eens geprobeerd?😅

  Beantwoorden
 6. Jos
  Jos zegt:

  Dit blog was een lust voor het oog. Een bonzai van tekstgenot. Vooral de mascara-huilbui in een zakdoek en “Zij kon breien met 450 correcte aanslagen per minuut: tikketikketikke” deden mijn hart opspringen van plezier!

  Beantwoorden
 7. Ida
  Ida zegt:

  Ik word al zenuwachtig van het woord hobby alleen al 😄 Het impliceert een langdurige verbintenis die ik niet waar kan maken. Daarom houd ik het bij projecten. Af en toe een broek naaien. Tien zanglessen. Een paar zaterdagen beeldhouwen. Twintig lederen portemonneetjes maken.

  Maar ik zou wel graag een hobby willen, haha. Voor het zenne gevoel. De go-to bezigheid in tijden van oorlog en vrede.

  Beantwoorden
 8. Ilse
  Ilse zegt:

  Ooooh, wat een heerlijk blog weer. Ik worstel ook met hobby’s. Lezen, dat doe ik. En wandelen. En slapen! Maar om dat nou hobby’s te noemen? Koken dan misschien. Nee, dat doe ik maar soms uitgebreid, dus dat telt niet. Zingen vinden ze thuis geen succes (“Doe maar niet, mama.”)

  Kortom: kansloos. Fijn dat ik me in goed gezelschap bevind.

  Beantwoorden
  • Sabine Schippers
   Sabine Schippers zegt:

   Hahaha, nee joh: niet kansloos, maar alles kan nog. Of niet. Ik geniet ook van lezen, wandelen en slapen, dutjes en tukkies. Ik hanteer zelf een aparte categorie voor sport & ontspanning. Daar kan je ook genoeg aan hebben.

   Beantwoorden
 9. Miranda
  Miranda zegt:

  Hahaha, heel herkenbaar Sabine.
  Ik mis ook het gen voor hobby’s als tekenen of houtbewerken.

  Mijn go-to hobby is quizzen. Popquizzen, filmquizzen, pubquizzen. Ik speel ze, en ik maak ze. Op maat, voor vrienden.

  Ik ben verder heel graag buiten. Als je vrienden hebt die ook graag buiten zijn, kom je al snel op geo-caching. Ik haak aan voor de gezelligheid: die puzzels onderweg zijn altijd voor bèta’s. Mijn vrienden lossen die al op nog vóór ik snap wat er van me gevraagd wordt. Ze stellen nooit es een leuke filmvraag, bij geo-caching. Dus ik heb lekker veel tijd om om me heen te kijken.

  Beantwoorden
 10. Aukje
  Aukje zegt:

  Mooi beeld, die puppy’s.
  En over hobby’s: ik dans. Vroeger modern, Flamenco, Afrikaans, salsa. Nu ballet. Elke maandagavond sta ik in de plié aan de bar. Vroeger móest ik ook elk weekend uit, ik moest me uitleven op muziek, anders had ik die week niet geleefd. Dat is helaas over. Ik nog maar zelden tot de doelgroep en ik trek het ook niet meer om rond 4.00 uur Paradiso uit te struikelen. Maar feestjes met een goede DJ maken me nog steeds verschrikkelijk gelukkig.

  Beantwoorden
 11. Kitty Kilian
  Kitty Kilian zegt:

  Naaien! Staat er niet bij, maar ik doe het al mijn hele leven. Van zitbankhoes tot herenbroek, maar ook lulllige lusjes aan theedoeken of een overhemdkraag keren. Als ik me verveel, als ik boos ben, als ik blij ben, als ik zin heb om iets leuks te doen.

  Maarre… de hobbybereidheid in jouw familie is wel fenomenaal. En samen poppenhuizen maken, dat lijkt me helemaal geweldig. Krijg ik hier thuis niet voor elkaar, maar hoe gezellig kun je het hebben?

  Beantwoorden
  • Sabine Schippers
   Sabine Schippers zegt:

   Wat een mooi woord, hobbybereidheid.

   Ja, jij bent goed met stoffen! Ik ben daar jaloers op. Ik heb de pootjes van zoons knuffelbeer meermaals genaaid en daar zou een plastisch chirurg van flauwvallen. En je sokkenbreimachine? Die heb je ook nog.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *