Leer eerst gewoonweg goed schrijven. Voordat je je stort op zaken als seo, neuromarketing en beïnvloedingstechnieken.
Dat is verdieping. En verleidelijk. En voegt wel degelijk iets toe. Maar veel mensen draaien het om. Ondertussen overdonderen zij hun lezers nog steeds met grote lappen tekst, lastige zinnen en moeilijke woorden. En ze slingeren hun lezers alle kanten op.
Veel spetters, weinig stuwing.
Niet doen.
Ik begrijp het wel. Met beïnvloedingstechnieken kun je veel bereiken. En het is momenteel hot, dus je denkt al snel: dat moet ik ook.
Maar onderscheid je nou eerst en vooral met knappe, eerlijke en ambachtelijke goede teksten.
Zorg dat jij weet hoe je duidelijk en bondig schrijft.
Bespaar jouw lezers teksten waar zij zich doorheen moeten werken. Houd jij zelf ook niet van. Je veegt zulke teksten toch meestal meteen in de papierpak of van je scherm?
Geef jouw lezers daarom witregels, hapklare alinea’s. En makkelijke woorden. Dat zijn woorden die we zo vaak hebben gelezen dat we die als plaatje herkennen en dus direct snappen. Gewone woorden.
En maak je lezers blij met een lekker ritme. Zinnen met afwisseling in lengte, gevoel en klank. En geef ze minimaal, minimaal duidelijkheid. Navigeer ze goed door je verhaal heen.
Uitstelgedrag, twijfel, gebrek aan ideeën, teveel ideeën, staren naar een leeg vel. Dit kom je ook tegen bij schrijven. Hoe doorbreek je impasses? Ik ken ze allemaal en help je er doorheen, zodat jij de grote genoegens van schrijven ontdekt. Het wauw dat komt na de pijn van het schrappen. Het plezier van een briljante zin. De vreugde als er staat wat je altijd al probeerde te zeggen.
Behoud de basis van niet verdrinken, maar werp je kikkervoeten af en leer ambachtelijk goed schrijven.
En dan oefenen, oefenen, oefenen.
Hoe beter je de techniek beheerst, hoe lekkerder je zwemt.
Heb je nog niet veel geschreven? Of vind je schrijven moeilijk? Zet dan de eerste stap.
Ja, ik doe de Schrijf-fit intro.
Nee, ik doe liever het Schrijf kickoff-uurtje.