Zwaaiende lucky cats

Ze zwaaide helemaal tot je aan het eind van de straat was.

Voor ik de hoek om ging, keek ik nog eens om en dan nog één keer zwaaien. Alsof je maar nooit kon weten of het misschien de laatste keer was.

Omaatje gaf me het gevoel dat ik nooit alleen was. Zelfs als ik al de hoek om was stond zij in mijn hart nog naar me te zwaaien.

Ik zwaai ook tot in het onzichtbare, wanneer ik mijn kinderen, ouders of vrienden de deur uit laat. Het doet altijd een klein beetje pijn om al eerder dicht te doen, maar niet iedereen wil uit beleefdheid voortdurend om hoeven kijken.

Het was een genoegen om op te groeien met mijn Chinees-Indonesische opa & oma die bij ons woonden. ’s Morgens vroeg trotseerden mijn zus en ik op blote voeten de koude tegels naar de bijkeuken waar hun kamer aan grensde. Was de deur al open? Ja, dan gingen we naar binnen. We aten elke avond met z’n zessen. Dronken samen kopi tubruk. En oma zwaaide ons vanachter het raam uit als we naar school gingen. Elke dag.

Behalve zwaaien, kon ze ook goed zwiepen. Dat gebeurde vanachter datzelfde raam.

Oma knipte de broodkorstjes met een schaar van haar boterhammen.

Als we die korstjes op de houten putdeksel in de voortuin hadden gelegd, stond zij voor het raam te kijken. Het was haar missie om te zorgen dat de mussen en andere kleine vogeltjes het brood kregen. Kraaien, eksters en meeuwen joeg ze weg door geestdriftig met de vitrages te zwiepen en sjjj sjjjjj te roepen. Oma, beschermheilige der kleine gevederden.

Als opa voor het raam stond, ging dat een stuk kalmer.

In zijn geruite pyjama met de handen op de rug stond hij in stilte te kijken.

Van tijd tot tijd maakte hij een tjsilpend geluidje, een (Indonesische?) gewoonte die ik heb overgenomen, om restjes eten of anders alleen wat lucht tussen je tanden weg te zuigen.

Tijdens het staren hoorde je opa wel eens een boertje of scheetje ontsnappen en altijd zei hij wel een keer: “Tsja. Zo is het.” Als ik wat ouder was geweest zou ik hem gevraagd hebben waar hij aan dacht als hij zo naar buiten keek. Ik denk dat hij eigenlijk naar binnen keek.

Ik keek zo lang mogelijk naar hem, voor het allerlaatst door het kiertje van de deur in de ziekenhuiskamer.

Opa stierf toen ik dertien was. Even zoveel jaren hadden we omaatje nog bij ons.

Ze verhuisde naar een tehuis voor Indonesische mensen toen mijn ouders naar Zweden emigreerden. Als ik bij oma op bezoek was geweest zwaaide ze mij gedag vanachter haar raam op de vijfde verdieping. Toen ook zij stierf heb ik haar uitgezwaaid. In mijn hart zwaai ik nog steeds.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

You have to agree to the comment policy.