De kracht van handgeschreven post

, ,

Je hoort de brievenbus klepperen en loopt vol verwachting naar de deur. Tegen beter weten in hoop je op iets speciaals. Maar het is vast gewoon saai, zoals een rekening van de tandarts of het wekelijkse sufferdje. Of het briefje van die paragnost die het ondanks zijn zesde zintuig maar blijft proberen. Maar dan… je hart begint sneller te kloppen. Er ligt een envelop op de deurmat. Daar heeft iemand met pen jouw naam op geschreven!

Je probeert te raden wiens handschrift het is. Je handen beginnen wat te zweten, je voelt het in je keel. En dan moet het echte feest nog komen: de envelop mag open. Wat voel je je jarig, geliefd, gesteund! In gedachten bedank je diegene die de moeite nam om jou zoiets persoonlijks te sturen.

Ambachtelijk schrijven

Ik ben van de generatie die offline het echte leven noemt. In mijn vormende jaren werd er heel wat gecorrespondeerd met vriendinnen en geliefden. Van krabbels op een etui tot brieven van drie kantjes. Kramp in de schrijvende hand namen we voor lief; het doel heiligt de middelen. Sommige schrijfsels zo waardevol dat ik ze nog altijd heb bewaard.

Uit mijn werkstuk in 6VWO

Werkstukken maakte ik letterlijk met knippen en plakken. In de bibliotheek stond je dan foto’s te kopiëren voor een dubbeltje per kopie. Later een kwartje. Je drukte het boek over de dertigjarige oorlog flink aan voor een veel te donkere afdruk. Die knipte je uit en plakte je op het blaadje dat uit de matrixprinter was komen ratelen. Een paar jaar eerder nog typte ik mijn verhalen op de typemachine van mijn moeder. De geur van Tipp-Ex brengt mijn hele jeugd terug. Je moest behoorlijk slaan voor een goede letter, vooral als de inkt in het lint bijna op was. Sloeg je de letters nog een paar keer extra over elkaar heen. Met als gevolg drie beurse vingertopjes.

Ode aan pen en papier

Mijn handschrift is niets om over naar huis te schrijven sinds de komst van toetsenbord en smartphone. En het is natuurlijk pure winst. Teksten schrijven en redigeren. Foto’s maken en bewerken. Delen en publiceren. Het gaat sneller en je werk(stuk) ziet er gelikter uit. Op elk moment kun je iemand ver weg een digitale knuffel geven, je waardering of medeleven tonen, tot tranens toe met elkaar lachen. Of met 28 mensen tegelijk iets afstemmen.

Dat vind ik allemaal fantastisch.

Toch wil ik een ode brengen aan pen en papier.

Want door iemand een kaartje of brief te schrijven doe je iets wat het digitale, online leven nooit kan evenaren. De persoonlijke aandacht die daaruit spreekt, raakt de ontvanger in het hart. Altijd. En wel hierom.

  1. Jouw handschrift is veel mooier dan Arial, Helvetica of Lucida Handwriting. Ja, ook als dat in hanenpoten of dokters-cursiefje is.
  2. Je hebt moeite gedaan om een kaartje uit te zoeken dat past bij de gelegenheid, persoon of jullie historie. Je had ook een klein bedrag over voor een postzegel.
  3. Je hebt uren nagedacht over wat je zou schrijven, of in elk geval een paar minuten. En dat is meer dan die paar secondes om te klikken op je meestgebruikte emoji.

Een handgeschreven kaartje op de deurmat

Af en toe een handgeschreven kaartje op de deurmat blijft iets moois. Niet alleen met kerst of Valentijn. En wat dacht je van een aardige of vrolijke krabbel aan een huisgenoot of collega?

als mijn werkdag begint vind ik soms een vrolijke krabbel op mijn bureau

Alles wat je met aandacht voor een ander schrijft zijn cadeautjes. Dus pak je pen op, ga ervoor zitten en schrijf (of teken) uit het hart. Wie krijgt van jou een kaartje of misschien zelfs een brief?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *